Filo kiralamaya talep artıyor. Kahramanmaraş Oto Kiralama Rent A Car

Filo kiralamaya talep artıyor. Kahramanmaraş Oto Kiralama Rent A Car


"Sıfır araç fiyatlarındaki artış kiralamaya yönlendiriyor"

2017'DE 400 bin adetlik büyüklüğe ulaşan filo kiralama sektörü son iki yıldır küçülüyor. Sektör temsilcileri 2020'den itibaren büyüme bekliyor. 2019 araç kiralama sektörünü değerlendiren İntercity Yönetim Kurulu Başkanı Vural Ak, "Bu yıl pazarı 40 bin adedin altında sıfır araç alımı ile toplamda da 260-270 bin araç arasında kapatacağız gibi görünüyor" dedi. 2019'u 10 bin adet sıfır araç alımı ile kapatmayı planladıklarını ifade eden Ak, tüm filo kiralama sektörü alımlarının dörtte birini tek başına yapacaklarını kaydetti. 2020 ile birlikte sektörde bir kıpırdanma beklediklerini söyleyen Ak, gelecek yıl sıfır araç alımı hedefinin ise 20 bin adet olduğunu kaydetti.

YENİ DÜZENLEME MAKUL
Vergi kanundaki yeni düzenlemeye göre filo kiralamanın en doğru tercih olduğunu söyleyen Ak, şöyle konuştu: "Araç kiralamalarında gider gösterilebilecek üst limitin 5 bin 500 TL olarak belirlenmesinin makul olduğunu ve sektörde herhangi bir sıkıntı yaratmayacağını düşünüyoruz. Aynı şekilde araçlarını kendi öz kaynakları ile satın alan firmalar alış bedellerinin 250 bin TL'ye kadarki kısmını gider yazabilecek. Araçların bakım onarım masraflarının sadece yüzde 70'i gider gösterilebilecek. Satın alma yerine araç kiralamanın çok daha cazip hale geldiği açıkça görülüyor."

Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Genel Koordinatörü Tolga Özgül, sıfır araç fiyatlarındaki artışın firmaları satın alma yerine kiralamaya yönlendirdiğini belirterek, "Bu bağlamda 2017 yılında operasyonel kiralama sektörünün yüzde 10-12 civarında büyümesini bekleyebiliriz." dedi.

  

Özgül, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Türkiye operasyonel kiralama sektörünün 2017 yılının ilk yarısında ülkede satılan yeni otomobillerin yüzde 20,5'i olan yaklaşık 62 bin 800 adet yeni aracı filosuna kattığını ifade etti. Bu yılın ilk yarısında yaklaşık 5 milyar 87 milyon lira yeni araç yatırımı yapan sektörün aktif büyüklüğünün 24 milyar 600 milyon lirayı aştığını aktaran Özgül, sektörün filosundaki araç sayısının da 337 bin 500'e yükseldiği bilgisini verdi.

 

Özgül, operasyonel kiralama sektörünün 2016'nın ilk 6 ayında 48 bin 147 olan müşteri sayısının bu yılın aynı döneminde 59 bin 828'e ulaştığını kaydetti. Tolga Özgül, sektörün 2017 yılının ilk yarısında yaklaşık 2 milyar 497 milyon lira vergi (KDV+MTV+ÖTV) ödeyerek ülke ekonomisine katkısını sürdürdüğünü dile getirdi.

 

"Sektörün araç parkının yüzde 95,1'i dizel"

 

Ocak-Haziran 2017 döneminde Renault'nun yüzde 29,9 payla Türkiye operasyonel kiralama sektörünün araç parkında en çok tercih edilen marka olmayı sürdürdüğünü belirten Özgül, bunu yüzde 14,7 ile Volkswagen, yüzde 9,8 ile Ford, yüzde 8,9 ile Fiat'ın takip ettiğini bildirdi. Özgül, sektörün araç parkının yarıdan fazlasının (yüzde 50,6) C segment araçlardan oluştuğunu, B segment araçların yüzde 28,5, D segment araçların ise yüzde 13,1 pay aldığını belirtti.

 

TOKKDER Genel Koordinatörü Özgül, sektörün araç parkının yüzde 95,1'inin dizel, yüzde 59,8'inin de manuel vites araçlardan oluştuğunu söyledi.

 

"Sektör 2017'de yüzde 10-12 büyür"

 

Kur ve Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) seviyesiyle yeni araç fiyatlarının yükselmesinin operasyonel kiralama sektörüne etkisine ilişkin soru üzerine Özgül, şöyle konuştu:

 

"Otomobillerin toplam sahip olma maliyetini oluşturan kalemlerin herhangi birinde gerçekleşen bir artış kiralamaya olan talebi artırıcı etki yapıyor. Bu çerçevede, işletmeler maliyetlerini daha etkin yönetmek ve araç sahipliği ile üzerlerinde oluşan riskleri devretmek için operasyonel kiralamaya daha fazla yönelecektir. Benzer bir durum şu anda çok küçük hacimlerde de olsa bireysel kiralamalarda da yaşanacaktır."

 

Tolga Özgül, operasyonel kiralama sektöründe yıl sonu beklentisine ilişkin, "Operasyonel kiralama sektörü geçtiğimiz yıllardaki kadar hızlı olmasa da 2017 yılında da büyümeye devam edecektir. Daralan ekonomik aktiviteye rağmen özellikle sıfır araç fiyatlarındaki artış ve operasyonel kiralama yönteminin verimlilik adına sunduğu birçok avantaj firmaları satın alma yerine kiralamaya yönlendiriyor. Bu bağlamda 2017 yılında operasyonel kiralama sektörünün yüzde 10-12 civarında büyümesini bekleyebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

 

"Risk unsurları operasyonel kiralama şirketleri tarafından yönetiliyor"

 

Özgül, operasyonel kiralama yönteminin işletmelere ve bireylere kaynakları verimli kullanma adına iyi bir alternatif olurken birçok riski de bertaraf etme imkanı da sunduğunu belirtti.

 

Döviz kuru, faiz, ikinci el satış fiyatı ve hasar/prim gibi risklerin operasyonel kiralama yönetimini tercih edenler için sorun olmaktan çıktığını anlatan Özgül, "Bu risk unsurları operasyonel kiralama şirketleri tarafından yönetiliyor. Araç kiralayan işletmeler ise tüm kaynaklarını ve konsantrasyonlarını asıl faaliyetlerine yönlendirerek verimliliklerini artırıyor. Bunun yanı sıra operasyonel kiralama, yeni araçlara erişimi kolaylaştırarak bir yandan ülkemizde trafik ortamında daha güvenli yeni teknoloji ürünü araçların payının artmasını desteklerken, diğer yandan da firmalar için müşterilere karşı kurum imajının yüksek tutulmasına da destek oluyor." yorumunu yaptı.